Επίσκεψη στο σχολείο
   

Up
Μυθολογία
Ιστορία
Επίσκεψη στο σχολείο


Επίσκεψη σε 2 σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την οργάνωση Hienet σε Νέο Φάληρο, Πειραιάς.  

Κατά τη διάρκεια του προγράμματός μου επισκέφτηκα επίσης ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη  γειτονιά μας.   Θέλησα να μάθω  τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών ,τι ξέρουν για την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας τους.   Επομένως, συμμετείχα σε μερικά μαθήματα ιστορίας και μυθολογίας όπου εργαστήκαμε με  διαφορετικές ομάδες  και ανακαλύψαμε ποιες ήταν οι αγαπημένες ιστορίες  των παιδιών . Η απάντηση των ομάδων ήταν πολύ θετική και κατόρθωσα να συγκεντρώσω πολλές πολύτιμες πληροφορίες που με βοήθησαν να  δημιουργήσω αυτή την ιστοσελίδα.  

Φυσικά, για τα παιδιά  ένα διαφορετικό γεγονός είναι πάντα  συναρπαστικό για το μάθημά τους.   Τους παρακινεί πολύ και θέλουν να παρουσιάσουν ό,τι ξέρουν.   Ήμουν εντυπωσιασμένος, γιατί μερικοί από αυτούς ήξεραν πραγματικά πολλά για τις ιστορίες και τις περιπέτειες των διαφορετικών μυθολογικών χαρακτήρων.  

Μια από τις δραστηριότητες ήταν επίσης να διαβάσουμε μαζί μερικές ιστορίες από τα σχολικά τους βιβλία, τα οποία με έφεραν πιο κοντά στην ιδέα που οι Έλληνες έχουν για τη μυθολογία τους.   Είναι ένας καλός τρόπος να φανούν οι διαφορετικές απόψεις έναντι άλλων πολιτισμών, για να δει κανείς ποια πράγματα υπογραμμίζουν ή προσπαθούν να αποφύγουν.   Γενικά κάποιος μπορεί να δει ότι οι ελληνικοί λαοί είναι αρκετά υπερήφανοι για την αρχαία ιστορία τους, κάτι που είναι αρκετά λογικό!  

Πήρα επίσης την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς νεαρούς της ηλικίας μου από το Hienet, μιας οργάνωσης μη κυβερνητικής και μη κέρδοσκοπικής στο Νέο Φάληρο που προσφέρει  μαθήματα υπολογιστών στους ανθρώπους της γειτονιάς και που με βοήθησε με όλους τους τρόπους,μακροχρόνια κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης αυτού του προγράμματος.   Μέσω αυτών των συναντήσεων ήμουν σε θέση να συλλέξω τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή του ιστοχώρου μου, για το πώς να το καταστήσω συμπαθητικότερο και φιλικό προς το χρήστη ,για τους νέους που ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα.  

Τώρα μπορώ να πω ότι συνάντησα  πολύ διαφορετικούς ανθρώπους.   Αφ' ενός, ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό το θέμα, και το έχουν συνδέσει  ακόμη και με τα μελλοντικά τους σχέδια .   Οι συνομιλίες που είχα με αυτούς  ήταν πραγματικά καρποφόρες και μου έδωσαν την απάντηση σε πολλές ερωτήσεις που είχα για τη μυθολογία και την αρχαία ιστορία.  

Αφ' ετέρου, συνάντησα επίσης το αντίθετο είδος ανθρώπων:   νεαροί της ηλικίας μου ,που δεν ενδιαφέροναι και πολύ για την ιστορία και την μυθολογία.  Αυτές οι συζητήσεις ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες για μενα, δεδομένου ότι προσπάθησα να καταλάβω τι δεν συμπάθησαν σε αυτά τα θέματα.   Πήρα πολλά χαρακτηριστικά σχόλια ,όπως "η ιστορία και η μυθολογία είναι βαρετά, τα παιχνίδια υπολογιστών είναι πολύ καλύτερα!"   και τα λοιπά.   Στην ερώτηση , εάν είχαν οποιαδήποτε επαφή με τη μυθολογία πριν, οι περισσότερες από τις απαντήσεις ήταν "καμία".  

Εντούτοις,  θα με εκπλήσσει πάντα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ιστορία τους.   Ξέρω αυτό από άλλους ανθρώπους και άλλες χώρες, και ακόμη και από μενα.   Παραδείγματος χάριν,δεν θα μπορούσα να σας πω , ακόμη και για έναν μύθο από τη Γερμανία, ούτε κάτι για την παλιά ιστορία της (αυτό θα το αλλάξω  σύντομα, μην ανησυχείτε).   Συνήθως οι άνθρωποι έχουν μια γενική ιδέα για την ιστορία τους επειδή είναι  δική τους και έχουν ακούσει πολλά για αυτήν, επειδή κάθε ημέρα ενημερώνονται κάπως, αλλά εάν δεν προσπαθήσουν να ρωτήσουν βαθύτερα δεν θα μάθουν περισσότερα, παρά μόνο μερικές βασικές ημερομηνίες.  

Εν γένει, αυτές οι συζητήσεις και τα μαθήματα μου έχουν διδάξει πολύ και ελπίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία θα κάνει περισσότερους ανθρώπους να  ενδιαφέρονται για τη μυθολογία και την ιστορία, έστω και λίγο . Διαφορετικά, μια ημέρα μεγάλο μέρος των  ανθρώπων θα βρεθεί χωρίς γνώσεις για την ιστορία και τη μυθολογία  και έπειτα θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα με δική τους  πρωτοβουλία . Αυτό είναι κάτι για το οποίο  είμαι αρκετά βέβαιος, δεδομένου ότι η ιστορία και η γνώση για τους προγόνους μας μας βοηθούν  να εξηγήσουμε πολλά πράγματα ακόμα και σήμερα.   Ενδεχομένως αυτός ο ιστοχώρος θα είναι ένας  τρόπος για να μάθουν οι νέοι όλα αυτά ευκολότερα.  

Τέλος, για τις επισκέψεις μου στο σχολείο θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω το Δημήτρη Ψώρα και την Ολυμπία Μυλωνά, και οι δύο δάσκαλοι του σχολείου.   Κατέστησαν πιθανή την επαφή μου με τα παιδιά και με υποστήριξαν με διάφορους  τρόπους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.  

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"