Θύσεις
Μυθολογία Ιστορία

Up
Ο Θάνατος

 


Ο Εγευς, ο βασιλιάς της Αθήνας, ήταν πολύ λυπημένο επειδή δεν μπόρεσε να έχει οποιαδήποτε παιδιά με τη σύζυγό του.  Έτσι αποφάσισε να παντρέψει κρυφά μια άλλη γυναίκα και έφυγε έπειτα στο Τροζία όπου κοιμήθηκε με την Αίθρα, η κόρη του φίλου του Πίττες. Πριν έφυγε, έκρυψε το ξίφος του και τα παπούτσια του κάτω από έναν μεγάλο βράχο και εάν η Αίθρα θα γέννησε έναν γιο και το αγόρι θα ήταν αρκετά ισχυρό να ανυψώσει το βράχο, κατόπιν πρέπει να τον στείλει στην Αθήνα. Αυτός επέστρεψε και δεν είπε οποιοδήποτε για κανέναν από την ιστορία.  

Και έτσι έγινε, και η Αίθρα γέννησε ένα αγόρι και όταν μεγάλωσε τον έφερε στη θέση του βράχου και του είπε την ιστορία του πατέρα του. Ο Θύσεις δεν περίμενε ένα λεπτό για να αρχίσει το ταξίδι του στην Αθήνα, το οποίο δεν ήταν τόσο εύκολο και ασφαλής. Ήδη κατά τη διαδρομή σε Κόρινθος συνάντησε το ληστή Περίδετες, τον οποίο σκότωσε γρήγορα προτού να τον πάρει με το ρόπαλό του.  

Αλλά αυτό δεν ήταν ο μόνος ληστής που συνάντησε στο δρόμο να επιτεθεί στους ταξιδιώτες με τους σκληρούς μεθόδους. Σκότωσε επίσης το διάσημο Σινί, που έβαλε τα θύματά του μεταξύ δύο δέντρα για να τα σχίσουν στα κομμάτια, τον Σικρον, ο οποίος έσπρωξε τους ταξιδιώτες κάτω από την ακτή, και το Ποκρουστος, ο οποίος τεμάχισε τα πόδια των θυμάτων. Λόγω όλου αυτού, όταν έφτασε στην Αθήνα τον γνωρίζανε ήδη όλοι και βρήκε τελικά τον πατέρα του, που τον περίμενε με ανυπόμονη.

Κατά τη διάρκεια αυτό το περίοδο ήτανε μια δύσκολη κατάσταση που έπρεπε να πληρωθεί το φόρο που τις βάλανε οι Κριτικοί. Μερικά έτη πριν, σκότωσε στο ένα αγώνα ένας γιο του Μηνός. Αυτός άρχισε τον πόλεμο και επειδή οι Κριτικοί ήτανε πιο δυνατοί τους νικήσανε. Σαν φόρο, η πόλη έπρεπε να στείλει σε κάθε έτος επτά αγόρια και επτά νέα κορίτσια στην Κρήτη για να ταΐσουν το Μινώταυρος. Πάλι, οι πρεσβευτές του βασιλιά Μηνός ήρθαν για την τρίτη φορά και ζήτησαν το φόρο. Ο Θύσεις προσφέρθηκε ως ένα από τα επτά αγόρια που προγραμματίζουν να σκοτώσει το Μινώταυρος. Πριν έφυγε, κανόνισε με τον πατέρα του να βάλει στη επιστροφή τα μαύρα πανιά στη βάρκα του σαν σημάδι για τη νίκη.  

Στην άφιξή του, η Αριάδνη, η κόρη του Μηνός, ερωτεύτηκε με το νέο αγόρι και τον έδωσε μια σφαίρα του μαλλιού για να βρει τον τρόπο πίσω από το λαβύρινθο. Αυτός ο λαβύρινθος ήταν μια εργασία από το διάσημο εφευρέτη Δαίδαλος, ο οποίος τον έχτισε ειδικά για το Μινώταυρος. Ο Θύσεις ξετύλιξε τη σφαίρα του μαλλιού από την αρχή του λαβύρινθου και έτσι να μπορεί να την ακολουθήσει πίσω στην είσοδο.  

Πήγε μέσα, συνάντησε το Μινώταυρος, το σκότωσε και πέτυχε στο στόχο το λαβύρινθο χάρη στη σφαίρα του μαλλιού. Κατόπιν πήρε την Αριάδνη, έκανε κάποιες τρύπες στα σκάφη του κρητικού στόλου για να μην τους ακολουθούν, και φύγανε μακριά. Εντούτοις, στην Νάξο ο Θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, που επιθύμησε την Αριάδνη και την πήρε από τη βάρκα. Όταν έφθασαν στην Αθήνα, ο Θύσεις ήταν τόσο λυπημένο που έχασε την Αριάδνη που ξέχασε να βάλει το μαύρο πανί... και ο πατέρας του σκοτώθηκε που πήδε από τους απότομους βράχους που σκέφτεται ο γιος του ήταν νεκρός.  

Μια τέτοια λυπημένη άφιξη είχε τις διατριβές στην Αθήνα, αν και οι Αθηναίοι έλαβαν το νέο βασιλιά τους με τη χαρά και την ευγνωμοσύνη.  

Up / Περσεύς / Ηρακλής / Θύσεις / Αργοναύτες / Οδύσσεια / Φαέθων / Ορφέας

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"