Οιδίπους

Μυθολογία

Ιστορία

Up
Κάδμος
Οιδίπους

 


Ο Οιδίπους είναι ένα οι διασημότεροι αριθμοί της ελληνικής μυθολογίας. Η μητέρα του Ιοκάστη Ιοκάστη είναι απόγονος των σπαρμένων ατόμων που Κάδμος αυξήθηκε από το πάτωμα με τα δόντια του δράκου Άρης. Ο αδελφός Ιοκάστη ήταν Κρέων Κρέων και ο σύζυγός της ήταν Λάιος. Ο Λάιος πρέπει να έχει κληρονομήσει το θρόνο Τέμπη, αλλά πήρε από το έδαφός του και πήγε να επιδιώξει το καταφύγιο στο σπίτι Πέλοπος, όπου θεραπεύθηκε όπως έναν αδελφό. Εντούτοις, ερωτεύεται με Χρύσιππος, ο ομορφότερος γιος Πέλοπος, και όταν η κατάσταση σε Τέμπη που αποκτήθηκε καλύτερα, πήρε το αγόρι με τον στο βασίλειό του.  

Οι Θεοί δεν συμπάθησαν αυτό και τιμωρημένο Λάιος με την τοποθέτηση μια Σφίγγας στις πόρτες της εγχώριας πόλης του. Κάθε φορά που θέλησε εκείνος ο κάποιος να περάσει από την πόρτα της Σφίγγας υπέβαλε μια ερώτηση, και εκείνοι που δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν φαγώθηκαν αμέσως φαγώθηκαν. Για να σταματήσει αυτό, Λάιος έστειλε Χρύσιππος πίσω στον πατέρα του, αλλά η Σφίγγα δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν σε θέση να έχει τα παιδιά με τη σύζυγό του Ιοκάστη.  Έτσι έφυγε στους Δελφούς για να βρεθεί μια απάντηση.  

Αλλά εκεί δεν πήρε οποιεσδήποτε σοφές συμβουλές, επειδή ότι το μανδυών του είπε ακριβώς ότι πρέπει να είναι ευγνώμων να μην έχει οποιαδήποτε παιδιά επειδή θα πέθαινε στα χέρια τους.  Απογοητευμένος  όπως πριν, επέστρεψε σε Τέμπη και δεν θέλησε να ακούσει τίποτ' άλλο για τα παιδιά.  Αλλά Ιοκάστη δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο στο κρεβάτι άλλο και μια νύχτα τον κατέστησε μεθυσμένο και συνέλαβαν τον πρώτο γιο τους: Οιδίπους. Όταν Λάιος ανακάλυψε τι η σύζυγός του είχε κάνει πήγε τρελός. Δεδομένου ότι το παιδί γεννήθηκε, διαπέρνησε μέσω των μικρών ποδιών του και έδωσε τη διαταγή σε έναν υπάλληλο να τον εγκαταλείψει στο βουνό.  Αλλά ο υπάλληλος δεν θα μπορούσε να το κάνει και, αντ' αυτού, έδωσε το μωρό σε έναν ποιμένα.  Κατόπιν ο ποιμένας έφερε Οιδίπους στο βασιλιά Πόλυβος στο Κόρινθος, το οποίο τον πήρε ως γιο.    

Όταν Οιδίπους μεγάλωσε, είδε ότι δεν κοίταξε καθόλου όπως τους γονείς του, έτσι πήγε να δει το μανδυών των Δελφών.  Αυτό ήταν ο μόνος χρόνος σε όλη την ελληνική μυθολογία που Πύθια που απορρίπτεται για να δώσει κάποιο συμβουλεύει.  Με τις λέξεις ", άθλιος, εσείς θα σκοτώσετε τον πατέρα σας και θα παντρέψετε τη μητέρα σας", τον απέβαλε από τους Δελφούς.  Φυσικά, δεν θέλησε να βλάψει τους γονείς του και, θεωρώντας ακόμα ότι η οικογένειά του ήταν αυτή σε Κόρινθος, εγκατέλειψε την πόλη.  

Μια ημέρα συνάντησε ένα μέλος μιας βασιλικής συνοδείας που τον θεράπευσε με έναν πολύ μη φιλικό τρόπο.  Ήταν ισχυρό αλλά απλό άτομο, έτσι δεν συμπάθησε αυτό καθόλου.  Κατά συνέπεια, άρχισαν μια πάλη στην οποία Οιδίπους κατέληξε το βασιλιά.  Χωρίς γνώση του, είχε εκπληρώσει ήδη το πρώτο μέρος της προφητείας:  αυτός ο βασιλιάς ήταν ο πατέρας του Λάιος.  

Η επόμενη στάση του ήταν Τέμπη.  Εκεί βρήκε η Σφίγγα που του έθεσε το ακόλουθο αίνιγμα:  όποιο είναι το πλάσμα ότι, έχοντας μόνο μια φωνή, μερικές φορές έχει δύο πόδια, μερικές φορές τρία, μερικές φορές τέσσερα, και αν αυτό είναι πιο αδύνατα έχει περισσότερα πόδια, και ισχυρότερα όταν έχει τα λιγότερα. Ο Οιδίπους απάντησε αμέσως: στα άτομα.  Και μετά από αυτό η Σφίγγα πήδησε κάτω από τους απότομους βράχους και η πόλη πήρε ελευθερωμένη.  Σαν ανταμοιβή, Οιδίπους έγινε ο βασιλιάς της πόλης και πάντρεψε τη βασίλισσα, η μητέρα Ιοκάστη χηρών του, που εκπληρώνει έπειτα το δεύτερο μέρος της προφητείας.  

Κάποιος χρόνος αργότερα μια πανούκλα μόλυνε την πόλη και πήγε να δει το μανδυών των Δελφών πάλι.  Αυτή τη φορά πήρε μια απάντηση, αλλά αυτή η απάντηση ήταν ότι ο δολοφόνος Λάιος έπρεπε να τιμωρηθεί.  Έτσι προσπάθησαν να βρουν το δολοφόνο, αλλά δεν θα μπορούσαν.  Για να πάρουν έναν υπαινιγμό ζήτησαν διάσημα μάντης Τειρεσίας για τις συμβουλές, και αυτό τους είπε ότι ένα μέλος της τρίτης γενεάς ράβει τα άτομα έπρεπε να αφήσει την πόλη... Οιδίπους.  Αυτό σήμανε ότι Οιδίπους είχε σκοτώσει τον πατέρα του και ζούσε τώρα στον αμαρτωλό γάμο με τη μητέρα του...  Ρώτησαν έπειτα τον παλαιό ποιμένα που τον πήρε ως μωρό στο δάσος, το οποίο επιβεβαίωσε όλη την ιστορία.  Όταν Ιοκάστη ανακάλυψε, δεν θα μπορούσε να το θεωρήσει και κρεμιέται ανίκανος να αντέξει αυτό το φορτίο. Ο Οιδίπους έκανε τις τρύπες στα μάτια του για να μην δει την ταπείνωσή του και έφυγε με την κόρη του Αντιγόνη σε Κολωνό, κοντινή Αθήνα.  

Από την άλλη πλευρά, ειπώθηκε ότι θα έφερνε την καλή τύχη στην πόλη όπου θα πέθαινε.  Για αυτόν τον λόγο, οι γιοι του Πολύνικες και Ετεοκλες σταμάτησαν για τη δύναμη και άρχισαν να ψάχνουν για τον.  Όταν μπόρεσαν τελικά να τον βρουν, αρνήθηκε και των δύο.  

Μετά από τους ήταν Κρέων, ο αδελφός Ιοκάστη, ο οποίος προσπάθησε να τον αναγκάσει για να επιστρέψει σε Τέμπη που υποστηρίχθηκε από έναν στρατό. Ο Οιδίπους ρώτησε το βασιλιά της Αθήνας Θύσεις για τη βοήθεια, και κατέληξε εκεί - λόγος για τον οποίο η πόλη πήρε να είναι τόσο σημαντική στην παγκόσμια ιστορία. Ο Πολύνικες και ο Ετεοκλες συνεχίζανε τους δύναμη προσπάθεια μέχρι ένας σημείο όπου αυτός και ο δύο αντιμετωπίζω νεκρός.  

Τελικά ο τρόπος ήταν ελεύθερος για Κρέων...  

Έπος των Τεμπών / Έπος της Κρήτης

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"