Οδύσσεια

Μυθολογία  

Ιστορία

Up
H Κίρκη
Η επιστροφή

 


Η δεύτερη πλέον σημαντική εργασία από Όμηρο; Καλά, μερικοί άνθρωποι λένε ότι το βιβλίο είναι η εργασία από έναν ή περισσότερους συγγραφείς, ή τουλάχιστον ότι εκεί είναι προσθήκες από μερικούς άλλους συντάκτες... αλλά αυτό δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ.  

Η Οδύσσεια παίρνει το όνομά από τον κύριο χαρακτήρα της, Οδυσσεύς. Αυτός ο ήρωας ήταν ο σύζυγος της Πηνελόπη, με την οποία έχει έναν γιο τον Τελεμαχο.  Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τον τρωικό πόλεμο με τα 12 σκάφη του, αυτός και η ομάδα του είχαν την πολύ κακή τύχη (εάν μπορούμε να την καλέσουμε τύχη, επειδή ότι οι Θεοί ήταν αρμόδιοι όλων των γεγονότων). Αυτό άρχιζε όταν, παγιδεύω μέσα ένας θύελλα,  που έλειψε λίγο να φτάσουν το σπίτι τους και τους έπαιρνε μακριά από τον τόπο τους μέχρι την βόρια ακτή της Αφρική.  

Εκεί ήταν φιλικοί που παραλήφθηκαν από το Λωτοφάγα, έμειναν για έναν κοντό ενώ, και συνέχισαν το ταξίδι τους.  Μετά που φτάσανε στο έδαφος του ενιαίος γιγαντιαίου Πολυφυή.  

Οι Κύκλωπες συνέλαβαν τον Οδυσσεύς και τους ανθρώπους του και άρχισαν να τους τρώνε ένας-ένας.  Αλλά ξαφνικά ο Οδυσσεύς είχε μια ιδέα και πρόσφερε κάποιο κρασί στους Κύκλωπες, τις οποίες φυσικά το απορριφθήκανε. Μετά από μερικά ποτήρια, ο γίγαντας άρχιζε να παίρνει πιωμένος.  Κατόπιν ρώτησε τον ήρωα για το όνομά του επειδή θέλησε να τον φάει ο τελευταίος ως ευγνωμοσύνη για την προσφορά του ενός τέτοιου εύγευστου ποτού. Ο Οδυσσεύς απάντησε το όνομά του ήταν Ούτι, το οποίο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει "κανένα".  Συνέχισαν κατανάλωση και, όταν ο γιγαντιαίας κοιμήθηκε ο Οδυσσεύς και την ομάδα του κόλλησαν έναν αιχμηρό πάσσαλο στο μεγάλο μάτι του Πολυφυή.  

Όταν ο γίγαντας ξύπνησε από τον πόνο η ομάδα είχε τρέξει ήδη μακριά, έτσι ο γίγαντας κάλεσε τους αδελφούς του για τη βοήθεια. Τον ρώτησαν που είχε επιτεθεί και ποίος το έκανε, αλλά η απάντηση ήταν ότι καμία δεν τον είχε τυφλώσει και καμία δεν είχε πάρει τη θέα του μακριά.  Σε αυτό το σημείο, οι αδελφοί τον γύρισαν πίσω και τον είπανε ότι είναι τρελός.  

Αυτός ο τρόπος το πλήρωμα κατόρθωσε να δραπετεύσει και συνέχισαν το  ταξιδιού τους. Τι δεν ήξεραν, ήταν ότι το ταξίδι τους ήταν ακόμα να διαρκέσουν περίπου δέκα περισσότερα έτη και ότι όχι όλοι τους θα έβλεπαν πάλι την πατρίδα τους .  

Σύντομα άφησαν το νησί Αιόλιδα πίσω, όπου ο δαίμονας αέρα έζησε, και έφτασαν στο νησί της Κύρκε, την κόρη του Ήλιος των Θεών ήλιων και την αδελφή της Άιετες, ο βασιλιάς του Κολχίς.  

Οι Θεοί / Οι Ήρωες / Οι Δαναΐδες / Ευρώπη / Οι Ατρείδες / Ο πόλεμος  της Τροίας / Τα μαντεία

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"