Ηρακλής
Μυθολογία   Ιστορία

Up
Ευρυσθέας
Τα πρώτα καθήκοντα
Αλλά καθήκον
Στο Θυμό
Ο Θάνατος

 


O Ηρακλή είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Είναι ο γιος της Αλκαμένη και τον Δίας. Η Αλκαμένη ήταν η εγγονή Περσεύς και ήταν μαζί με τον Αμφιτρύων από Τέμπη. Η Ήρα, ζηλότυπο περισσότερος χρόνος επειδή ο Δίας είχε πάει με μια άλλη γυναίκα, ανέβαλε τη γέννηση του Ηρακλή (το ρωμαϊκό Ηρακλή) έως ότου ο επόμενος εγγονός τον Περσεύς γεννήθηκε και έτσι ώστε δεν είχε το δικαίωμα στο θρόνο της Μυκήνες.

Αλλά Αλκαμένη φοβήθηκε ακόμα την εκδίκηση της Ήρα, και εγκατέλειψε το μωρό της.  Ένας ημέρα, η Ήρα και η Αθηνά τον βρήκανε στο δρόμο. Τον κρατήσανε και τον φροντίσανε, και η Ήρα τον θήλασε ακόμη και για αυτό έγινε αθάνατος.  

Οι θεές  έδωσαν το μωρό στην Αλκαμένη που της λέγανε ότι ήτανε ορφανός και τον πήρε ευτυχή και χωρίς ανησυχίες. Αλλά η Ήρα ήξερε ποιου το μωρό ήταν και θέλησε να τον σκοτώσει. Για να το κάνει, έστειλε δύο τεράστια  που πήγαν στο δωμάτιο του παιδιού και έβαλαν γύρω από το λαιμό του. Το αγόρι ξύπνησε με μια κραυγή και πριν κάποιος μπορέσει να φθάσει  για να τον βοηθήσει, είχε αρπάξει ήδη και είχε στραγγαλίσει τα φίδια.  

Όταν οι γονείς του το είδανε ήταν εντελώς κατάπληκτοι αλλά και αρκετά ανήσυχοι.  Έτσι επισκέφτηκαν τον προφήτη Τειρεσίας, που ήταν γνωστός από πολλές άλλες ιστορίες, και ο οποίος τους πρόβλεψε το λαμπρό μέλλον του αγοριού. Έτσι αποφασίσανε για να δώσουν στο παιδί η καλύτερη εκπαίδευση, μαθαίνοντας όλους για την τοξοβολία, την ακόντιο-ρίψη, την τέχνη και την επιστήμη.  

Μια ημέρα ο Ηρακλή σκέφτηκε ότι θα επιθυμούσε να κάνει κάτι με αυτό που είχε μάθει. Αυτό δεν ήταν δύσκολο, επειδή τότε στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά μέρη του συνόλου δασών και ελών των άγριων ζώων.  

Ένα από τα πράγματα που έκανε επρόκειτο να αφαιρέσει το φόρο που οι πολίτες από της Τέμπη έπρεπε να πληρώσουν στο βασιλιά  τον Εργίνος. Στην εκτίμηση για αυτό πήρε το χέρι της κόρης του Κρέων, η  Μέγαρα. Ο Ερμής του έδωσε ένα ξίφος, ο Απόλλωνας τα βέλη, ο Ήφαιστος μια χρυσή περίπτωση και η Αθηνά μια τόνικ. Με την Μέγαρα είχε τρεις γιους.  

Βοήθησε επίσης τους Θεούς στον πόλεμο ενάντια στους γίγαντες, στον οποίον οι προφήτες είπαν που θα μπορούσαν να κερδίσουν μόνο εάν είχαν έναν θανάσιμο μεταξύ τους. Μετά από τη νίκη, ο Ηρακλή ανέβηκε στο Ολύμπου.  

Up / Περσεύς / Ηρακλής / Θύσεις / Αργοναύτες / Οδύσσεια / Φαέθων / Ορφέας

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"