Ευρώπη

Μυθολογία

Ιστορία

Up
Έπος των Τεμπών
Έπος της Κρήτης

 


ΣΤΟ νότο της  Βηρυτού  βρίσκεται η πόλη Τυρός, όπου ζει ο βασιλιάς Αγήνορας. Από την ένωση του βασιλιά και της  Τηλεφάσσας,  κόρη του Ποσειδώνα και της  Λιβύης, ήρθε στον κόσμο η όμορφη Ευρώπη, η οποία περνούσε τις περισσότερες ώρες της ,στο να παίζει με τους θαλάσσιους φίλους της . 

Όταν ο Δίας είδε το όμορφο κορίτσι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα μπορούσε να μείνει ήσυχος με αυτήν, ακόμα  και  στον ύπνο του.  Επομένως μεταμορφώθηκε σε έναν άσπρο ταύρο και εμφανίστηκε δίπλα στο κορίτσι όταν έπαιζε. Όλα τα παιδιά έφευγαν  μακριά εκτός από την Ευρώπη, η οποία έμενε αν και το ζώο ήταν πραγματικά τρομακτικό . Τόλμησε να φτάσει κοντά και όλο πιο κοντά στον ταύρο, και κάθισε ακόμη και στην πλάτη του. Κατόπιν ο ταύρος άρχισε να περπατά σιγά γύρω γύρω και επίσης τα άλλα κορίτσια θέλησαν να κάνουν έναν γύρο, αλλά δεν τους άφησε καθόλου. Ξαφνικά, το ζώο που εμφανίστηκε  στο ύδωρ και ,έτρεχε τόσο γρήγορα όσο ένα δελφίνι ,το βοήθησε ο Ποσειδώνας ,ανοίγοντάς του το δρόμο  και έτσι πήρε την Ευρώπη και την πήγε στο ελληνικό νησί την Κρήτη. Εκεί της είπε ότι με τον ίδιο τρόπο όπως είχε παρουσιαστεί ακίνδυνα επάνω εκεί στα νησιά, έτσι θα μπορέσουν αυτοί να ζήσουν επίσης μια πλούσια και χαρούμενη ζωή. 

Η Ευρώπη είχε τρία παιδιά από τον Δία:τον Σαρπηδόνα ,τον  Ραδάμανθη ,  και τον μεγάλο βασιλιά Μίνωα. Μερικές πηγές λένε ότι ο Δίας  την είχε αναγκάσει τρεις φορές, άλλοι λένε ότι αγάπησαν ο ένας τον άλλον. Καλά, δεν ξέρω, αλλά τρία παιδιά...

O Μίνωας έγινε γνωστός αργά λόγω της μακρόχρονης περιπέτειάς του. Εκτός από αυτό, αυτός και ο  Ραδαμάνθης  δεν τα πήγαιναν καλά. Από μικροί  πολεμούσαν μεταξύ τους και όταν μεγάλωσαν ο Μίνωας τον έδιωξε . Δεν συμπάθησε ειδικά τη μητέρα του γιατί  δεν  τον άφηνε να την εξουσιάσει. Αλλά η Ευρώπη πήρε τρία δώρα  από τον Δία και τα φοβήθηκε ο Μίνωας.  Αυτά τα δώρα ήταν μια χρυσή λόγχη που έβρισκε πάντα το στόχο, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκυλί, και ένα  ανδριάντα χάλκινο που περπατούσε ακριβώς γύρω από την πόλη τρεις ή έξι φορές την ημέρα για την έρευνα των εχθρών. 

Τα μακριά περιπετειώδη μυθιστορήματα στην Κρήτη και στα Τέμπη

Με την εξαφάνιση της Ευρώπης αρχίζουν δύο μακριά περιπετειώδη μυθιστορήματα. Αφ' ενός, το μακρύ περιπετειώδες μυθιστόρημα της Κρήτης, με τον ισχυρό βασιλιά Μίνωα ,που δημιούργησε έναν από τους πιο πρόωρους και σημαντικότερους πολιτισμούς των χρόνων του. Αφ' ετέρου, το μακρύ περιπετειώδες μυθιστόρημα στα Τέμπη. Η πόλη των Τεμπών  ιδρύθηκε από τον αδελφό της Ευρώπης Κάδμο, ο οποίος προσπάθησε να την ψάξει αλλά δεν το πέτυχε. Εδώ βρίσκουμε τις ιστορίες ως παραδείγματος χάριν αυτήν του Οιδίποδα, τον οποίο η μοίρα που παρουσιάστηκε, τον έκανε να ερωτευτεί με τη μητέρα του και του έδωσε αυτό το σύνθετο όνομα Οιδίπους.

Έπος των Τεμπών Έπος της Κρήτης

Up / Οι Θεοί / Οι Ήρωες / Οι Δαναΐδες / Ευρώπη / Οι Ατρείδες / Ο πόλεμος  της Τροίας / Τα μαντεία

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"