Οι Δαναΐδες
Μυθολογία  Ιστορία

Up
Οι Θεοί
Οι Ήρωες
Οι Δαναΐδες
Ευρώπη
Οι Ατρείδες
Ο πόλεμος  της Τροίας
Τα μαντεία

 


Πριν, αρχίζοντας από την ιστορία των Δαναΐδων, μιλήσαμε για τον Ίναχο, ένα Θεό της φύσης, από τον ποταμό, το γιο του Ωκεανίδη και της Θέτιδας. Αλλά οι Θεοί  τον μισούσαν.

Ο Ίναχος είχε δύο γιους και μια κόρη, την Ιό. Ο Δίας την συμπάθησε, αλλά η σύζυγός του Ήρα δεν την συμπάθησε καθόλου. Έτσι, μεταμορφώθηκε η Ιό σε μια αγελάδα και κυνηγούσε μια  αλογόμυγα παντού .Η  Ήρα και ο Ποσειδών είπαν, ότι  ο νόμιμος ιδιοκτήτης του εδάφους ήταν ο Άργος . Αυτό ήταν οπωσδήποτε μια δυσμενής απόφαση, δεδομένου ότι ο Ποσειδώνας θα θύμωνε. Αποφάσισε τελικά η Ήρα ,και έτσι ο Ποσειδών πήρε τον ξηρό  ποταμό.  Επομένως, ο Ίναχος όχι μόνο έχασε την Ιό, αλλά και το ύδωρ.  Στην απελπισία του, ήταν εύκολο για την Έρις, τη θεά της ασυμφωνίας, να προτρεφθεί για να βάλει μια πληγή σε όλους τους Θεούς μέχρι και την πέμπτη γενεά τους.  Καλά, αυτό δεν ηχεί  καθόλου καλό... αλλά έτσι φτάνουμε στα επόμενα γεγονότα.  

HΙό για να ξεφύγει από την αλογόμυγα ο Δίας την μεταμόρφωσε πίσω στην αρχική μορφή της.  Τοποθετήθηκε κάτω στην Αίγυπτο, όπου γέννησε τον Έπαφο ,την Ίσις και τον Άπις .Ο  Άπις  παντρεύτηκε με τη νύμφη Μέμφις, την κόρη του Μηδενός. Ο γιος τους ήταν ο Λίβυα ,από τον οποίο πήρε  το όνομα αυτή η περιοχή της Αφρικής. Αυτή ήταν η τρίτη γενεά, και ο Ίναχος έρχεται όλο  και πιο κοντά.  Ο  Λίβυα είχε δύο γιους από τον Ποσειδώνα:τον Βέλο και τον Αγήνορα πρόγονοι ενός μεγάλου μέρους του μυθικού κόσμου. Ο Αγήνορας  παραδείγματος χάριν, είναι ο πατέρας της Ευρώπης, της αδελφής του Κάδμου και της μητέρας του Μίνωα.  Αλλά σε αυτόν θα επιστρέψουμε αργότερα.   

Ο  Bέλος  αφ' ετέρου, είχε επίσης τους δύο γιους, το Δαναό και τον Αίγυπτο, οι οποίοι μίσησαν ο ένας τον άλλον δεδομένου ότι γεννήθηκαν. Κάθε φορά που συναντιόνταν, πάλευαν και χτυπούσε ο ένας τον άλλον έως ότου τους χώριζε κάποιος, έτσι κατέληξαν να βρεθούν σε διαφορετικές θέσεις. Όταν ο Βέλος διαπίστωσε ότι δεν θα ζει για πολύ χρόνο, έδωσε το αραβικό μέρος του εδάφους του στον Αίγυπτο και το Λιβυκό  μέρος στο Δαναό Ο πρώτος είχε 50 γιους, ο δεύτερος, 50 κόρες.  Μια ημέρα, ο Αίγυπτος εμφανίστηκε στο σπίτι του Δαναού και του πρότεινε ένα μεγαλειώδη γάμο για τα παιδιά τους.  Ο Δαναός ήταν πραγματικά έκπληκτος, και ζήτησε συμβουλές από την Αθηνά .

H Αθηνά του είπε ότι, εκείνη την  ίδια νύχτα, έπρεπε να ξυπνήσει όλες τις κόρες του και να αφήσει το σπίτι τους αμέσως εάν ήθελε να δραπετεύσει από την τεράστια κακοτυχία που θα του συνέβαινε. Ο προορισμός τους πρέπει να είναι εκεί όπου το μίσος είχε την προέλευσή του.  Έτσι , δραπέτευσε όσο πιο γρήγορα   μπορούσε  ,  Όλοι συναντήθηκαν στον ποταμό Ίναχος και εγκαταστάθηκαν δίπλα σε αυτόν.  Στα χρόνια του ,ο Όμηρος τους Έλληνες από την Τροία  τους ονόμασε Δαναούς. Το όνομα αυτό το έδωσε από τον Δαναό και τις κόρες του.  

Πρώτα έζησαν με το φόβο ότι ο Αίγυπτος θα εμφανιστεί, πραγματικά ήταν προσεκτικοί και φυλάγονταν και τη νύχτα Με το χρόνο, αυτός ο φόβος εξαφανίστηκε αργά και ο μεγάλος κίνδυνος ξεχάστηκε. Η Υπερμνεστρα, η μεγαλύτερη κόρη, παραμένει ακλόνητη και συνέχεια έχει φύλαξη τη νύχτα.  Μια μέρα συνάντησε έναν νεαρό άνδρα που από τότε την επισκέπτονταν κάθε νύχτα . Έτσι  ερωτεύονται.

Δυστυχώς,  ήταν ήδη πάρα πολύ αργά όταν ανακάλυψε ότι ήταν ένας από τους 50 γιους του Αιγύπτου, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει τη διαδρομή των Δαναών και τον είχαν βρει τελικά.   Μια ημέρα, ήρθε με έναν τεράστιο στρατό και έκανε πάλι, αυτή τη φορά με περισσότερους  όρους ,την  ίδια πρόταση. Έτσι οι 50 κόρες του Δαναού παντρεύτηκαν με τους 50 γιους του Αιγύπτου.  

Εν τούτοις, ο Δαναός είχε δώσει στις κόρες του μια σοβαρή οδηγία:  δεν είχαν καμία επιλογή ,μόνο να δολοφονήσουν τους συζύγους τους  την πρώτη νύχτα. Οι 49 κόρες σκότωσαν τους συζύγους τους. Μόνο η Υπερμνεστρα, που αγαπούσε  πραγματικά τον Λυνκευς δεν  μπορούσε να το κάνει. Άντ' αυτού, έτρεξαν πολύ μακριά και έζησαν ευτυχισμένοι, μακριά από τις οικογένειές τους.  

Αλλά θυμηθείτε ότι ο Ίναχος είχε βάλει μια πληγή στην πέμπτη γενεά του... έτσι η ιστορία δεν μπορεί να τελειώσει όπως αυτό.   Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για το τέλος. Η πρώτη λέει ότι οι 49 αδελφές, έψαξαν  και τους βρήκαν τελικά - και τους σκότωσαν. Η δεύτερη, λέει ότι ήταν ο Λυνκευς που επέστρεψε και πήρε  εκδίκηση για τη δολοφονία των αδελφών του.

Up / Οι Θεοί / Οι Ήρωες / Οι Δαναΐδες / Ευρώπη / Οι Ατρείδες / Ο πόλεμος  της Τροίας / Τα μαντεία

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"