Οι Ατρείδες

Μυθολογία

Ιστορία

Up
Πέλοπας
Ατρεύς
Αγαμέμνων
Ορέστη
Ιφιγένεια
Νεοπτόλεμος

 


Τάνταλος

O Τάνταλος είναι ο γιος του Δία  και ήταν ο κυρίαρχος της πόλης Σίπυλος , στο ομώνυμο βουνό στη Λυδία. Ακόμα κι αν ήταν ακριβώς ημίθεος, οι Θεοί τον αγάπησαν και τον θεώρησαν ως ίσο. Σαν παιδί, είχε την ιδέα , να πάει στην κορυφή του Ολύμπου και  να καθίσει δίπλα στους Θεούς. Εκεί θα μπορούσε να τους ακούσει και να προσέξει, να πιει το νέκταρ και να φάει την αμβροσία. Σύμφωνα με το μύθο, έγινε τελικά αθάνατος. 

Αργότερα πήγε να ζήσει με τους ανθρώπους και καλλιέργησε μια καλή σχέση με τους Θεούς. Εντούτοις, τελικά υπερέβη τα όριά του. Μια ημέρα, έκλεψε το  νέκταρ και την αμβροσία από τους Θεούς, και έφερε αυτές τις λιχουδιές στη γη για να καυχηθεί για τις καλές επαφές του. Ένα άλλο  έγκλημά του ήταν να κάνει ένα ψεύτικο όρκο. Επίσης έκλεψε ο Πάνδαρος το χρυσό σκυλί, αρμόδιο για τη φύλαξη του νέου Δία και της θετής-μητέρας του στην Κρήτη. Κατόπιν το έδωσε στον Τάνταλο για να το φροντίσει για μια στιγμή και, όταν ήρθε στο όνομα των Θεών ,να πάρει ο Ερμής το σκυλί, αρνήθηκε ότι το έχει. Έτσι έκανε πολλά κακά πράγματα.

Προκειμένου να έχει καλές σχέσεις, αποφάσισε να προσκαλέσει τους Θεούς για ένα πλούσιο γεύμα στο σπίτι του. Δυστυχώς, δεν περίμενε ότι σχεδόν όλοι οι Θεοί θα περνούσαν από εκεί, και τελικά   συνειδητοποίησε ότι δεν είχε αρκετά τρόφιμα. Εκείνη  την στιγμή, αντί να  παραδεχτεί το  λάθος του, έκανε ακριβώς ένα μεγαλύτερο. Έκανε έπειτα κάτι απίστευτο . Θανάτωσε το γιο του, τον έκοψε σε κομμάτια, τον μαγείρεψε και τον πρόσφερε στους Θεούς. Αν και, όπως ο καθένας  ξέρει, οι Θεοί είναι πάνσοφοι, έτσι έδειξαν όλη την απέχθειά τους στα τρόφιμα και δεν έφαγαν ούτε μια δαγκωματιά. Μόνο η Δήμητρα που χάθηκε στις σκέψεις της, έφαγε ένα κομμάτι του ώμου του παιδιού. Μετά από αυτό, οι Θεοί άφησαν το σπίτι , ξαναέφτιαξαν τον τεμαχισμένο Πέλοπα  στην αρχική μορφή του, και αντικατέστησαν το κομμάτι του ώμου του που έλειπε με ένα κομμάτι από ελεφαντόδοντο.

Σαν τιμωρία, ο Τάνταλος στάλθηκε στην κόλαση και υπέφερε από την αγωνία, από τη δίψα και την πείνα, ενώ είχε πάντα το ύδωρ και τα φρούτα προσιτά. Βυθισμένος σε μια λίμνη του καθαρού ύδατος μέχρι το πηγούνι του, κάθε φορά που έγερνε το κεφάλι του για να πάρει από κάτω το ύδωρ, το ύδωρ θα εξαφανιζόταν. Και κάθε φορά που ήθελε να πιάσει τα πανέμορφα κλαδιά με τα θαυμάσια φρούτα που κρέμονταν πέρα από το κεφάλι του, ο αέρας τα έπαιρνε μακριά από εκείνον. Εκτός αυτού, ο  Δίας τοποθέτησε έναν βράχο πάνω από το κεφάλι του, που φαινόταν όλη την ώρα ότι πέφτει,  έτσι θα ζούσε στον αιώνιο φόβο. Σήμερα, μερικές γλώσσες χρησιμοποιούν τον όρο "βασανιστήρια του Τάνταλου" για να μιλήσουν για  όσα υπέφερε   και  για την αγωνία του.

Up / Οι Θεοί / Οι Ήρωες / Οι Δαναΐδες / Ευρώπη / Οι Ατρείδες / Ο πόλεμος  της Τροίας / Τα μαντεία

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"