Αγαμέμνων

Μυθολογία

Ιστορία

Up
Πέλοπας
Ατρεύς
Αγαμέμνων
Ορέστη
Ιφιγένεια
Νεοπτόλεμος

 


Ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος, οι γιοι του Ατρευς, αναφερθήκανε στην ιστορία στο προηγούμενο μέρος. Αυτό είναι η ιστορία Αγαμέμνων και την Κλυταμνεστρης, η κόρη του βασιλιά της Σπάρτη.  

Την συνάντησε την πρώτη φορά σε μια βασιλική υποδοχή.  Η  Κλυταμνεστρης καθόταν δίπλα στο σύζυγό της με το μωρό τους στα χέρια της και όλα φάνηκαν πολύ ευτυχή. Αλλά ο Αγαμέμνων ήταν άπληστο πνεύμα και αποφάσισε ότι την θέλησε - τώρα.  Έτσι πήρε το ξίφος του, κλώτσησε το μωρό των όπλων της, το έκοψε στα κομμάτια, αποκεφάλισε το σύζυγο και, ικανοποιημένος ακόμα, το βιασμένο Κλυταμνεστρης μπροστά από όλο το πλήθος, και την πήρε ως σύζυγό του.  Καμία ανάγκη να ειπωθεί ότι η αγάπη τους δεν ήταν ποτέ αμοιβαία...  Και για τον πατέρα της, ο βασιλιάς Τυνδάρεως, ο Αγαμέμνων του έδωσε ένα γενναιόδωρο ποσόν για να ξεχάσει τα αποτρόπαια γεγονότα. Η Κλυταμνεστρης γέννησε Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Ορέστη.  

Μια ημέρα, όταν άρχισε ο τρωικός πόλεμος, ο Αγαμέμνων πυροβόλησε θείο έναν οπίσθιο. Οι Θεοί τον τιμώρησαν και όλο τον ελληνικό στόλο με την παύση του αέρα.  Όταν ρώτησαν τον ιεράς Κάλχας, τους συμβούλεψε για να θυσιάσει Ιφιγένεια. Ο πατέρας της δεν θα την σκεφτόταν δύο φορές και την έβαλε στο βωμό. Αλλά  η θεά Άρτεμις αισθάνθηκε τον οίκτο για αυτήν και την άφησε ελεύθερη, ένα ασυνήθιστο είδος επέμβασης από έναν Θεό. Εν πάση περιπτώσει, ο αέρας που άρχισαν πάλι και ο στόλος θα μπορούσαν να φθάσουν στη Τροία.  

Στην απουσία του Αγαμέμνων επέστρεψε Αίγισθος, ο γιος του Θυέστης. Να φανταστείτε, δεν ήταν δύσκολο να πειστεί την Κλυταμνεστρης για να σκοτώσει το σύζυγό της στην επιστροφή του. Μετά από τις ημέρες να περιμένουν ανυπόμονα, η ημέρα ήρθε όταν εμφανίστηκαν τα σκάφη του στόλου στον ορίζοντα και ο Αγαμέμνων έφθασε σύνολο της υπερηφάνειας λόγω της νίκης του στη Τροία. Κατόπιν η Κλυταμνεστρης τον προσκάλεσε για λουτρό και, όπως καθόρισε, έριξαν ένα δίχτυ από πανό τον και η σύζυγός του τον σκότωσε με ένα τσεκούρι.  

Αλλά η κόρη τους η Ηλέκτρα είδε το έγκλημα, και έφυγε για να βρεθεί ο αδελφός της τον Ορέστη, ο οποίος ζούσε με τον παππού και την γιαγιά του. Του είπε τι είχε συμβαίνει, και ο Ορέστη αποφάσισε ότι θα πάει στο μαντείο των Δελφών.  

Το μαντείο του είπε ότι πρέπει να συνεχίσει την εκδίκηση αίματος, και έτσι πήγε στην Μυκήνες που ντύθηκε ως ξένος.  Εκεί συνάντησε τη μητέρα του και το Αίγισθος, το οποίο ήταν εκεί κατά τύχη να θυσιαστεί ένα ζώο. Κατόπιν προσδιορίστηκε, πήρε το ξίφος του Αίγισθος από τα χέρια του, και έκοψε το κεφάλι του. Τώρα, η μητέρα του άρχισε να παρακαλεί και να κραυγάζει, αλλά ο Ορέστη είχε αυξήσει ήδη το ξίφος και την αποκεφάλισε επίσης.   

Και η εκδίκηση αίματος θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, αλλά δεν μου φαίνεται...  

Οι Θεοί / Οι Ήρωες / Οι Δαναΐδες / Ευρώπη / Οι Ατρείδες / Ο πόλεμος  της Τροίας / Τα μαντεία

 
 

MYTH ABC

Guestbook

Contact

Sources

Creators

HISTORY ABC

Sitemap

English

German

French

Greek

Links

«ΝΕΟΛΑΙΑ»/Δράση 3.2 «Μελλοντικό Κεφάλαιο» Jannis Trociewitz "Mythological & Historical Webpage for the Youth of Europe"